Guides

Har eldre sex?

Å snakke om sex blir mer og mer normalt. Å forholde seg til sin egen kropp, sitt eget kjønn og sin egen lyst er ikke lenger forbeholdt samtaler med fortrolige partnere og dagbokssider.

Det er blitt hverdagskost å høre om sex i radio og podcasts eller lese om det i magasiner og på sosiale medier, men det er uhyre sjeldent at det er de eldre som er i fokus. Sex er for de unge. De uten vondt i kroppen.

Eller er det?

Statistikken vår viser at salget til kunder over 65 år er steget med hele 58% i 2021. En markant stigning og et bevis på at sexlysten altså fortsetter selv om pensjonsalderen nærmer sig.

I det danske Projekt Sexus, verdens største befolkningsundersøkelse om seksualitet fra 2019, svarte halvparten av de eldre i undersøkelsen at de har hatt et godt eller særlig godt sexliv det seneste året.

Undersøkelsen viser også at 15 prosent av de 65-75 år har brukt sexleketøy det seneste året.

Så kanskje er det sånn at de unge og de eldre er nesten like gode til å ha sex?

“Jeg er lei av at de unge nesten har tatt patent på sex, som om det var de som oppfant begrepet. Jeg er over sytti og pervers – og det skal jeg ha lov til å være”
Irma, 73 år, Elsk hele livet*

I takt med at vi blir eldre skjer der unektelig noen ustyrlige forandringer i kroppene våre. Forandringer som kan påvirke både evnen, lysten og overskuddet som skal til for å gi seksualiteten plass.

Men det bør den altså få.

Sexleketøy på spisebord

Hvorfor er sex så viktig?

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer seksualitet som et basalt behov. Det er en essensiell del av oss og en sund seksualitet har direkte innflytelse på trivsel og mental og fysisk helse.

Seksualitet er ikke bare det å være seksuell med oss selv eller andre mennesker, det rummer også sensualitet, følelser og identitet.

Når barna har forlatt redet og man har stemplet ut siste arbeidsdag er det plutselig tid til å finne hverandre eller seg selv – også seksuelt.

Det finnes et gammelt ordtak som sier:

“Man stopper ikke med å ha sex fordi man blir gammel. Man blir gammel fordi man stopper med å ha sex.”

Ordtaket understreker at sex også kan være en viktig del av livet når man blir eldre.

Og det er vist den perfekte overgangen til neste spørsmål.

Eldre mann og kvinne skal til å kysse

Endrer sexlivet seg når man blir eldre?

Ja og nei.

For noen er seksualdriften veldig variende gjennom hele livet. Den endrer seg sammen med din utvikling og dine livsomstendigheter.

For noen kan det å bli eldre bety at man intereserer seg for helt andre ting enn da man var 25 år. For andre kan man ha lyst til å gjøre stort sett det samme gjennom hele livet.

Lyst, behov og preferanser spender bredt uansett alder. Vi opplever både at sexlivet kan blomstre med alderen og at lysten kan dale i takt med at kroppen eldes – begge deler er like naturlige.

“Sex er kun blitt bedre med alderen. Jeg er blitt mer bevisst om meg selv og min kropp, mindre sjenert og kan enklere fortelle hva jeg liker og ikke liker”
Hanne, 65 år, Elsk hele livet*

Avhengig av alder og kroppens tilstand kan det oppstå utfordringer i sexlivet hvor definisjonen av sex blir bredere. Å ha sex er ikke bare samleie og penetrasjon, for det kan være fysiologiske grunner til at det er vanskelig eller umulig å gjennomføre.

Derfor kan forspill få et kjempestort comeback og gi helt nye måter å nyte hverandre på. Målet med sex er ikke nødvendigvis å få orgasme, men i stedet å være intime og fokusere på nærhet og nytelse.

“Erik savner ikke å ha sex. Han har hatt mange gode år og opplevelser med et aktivt sexliv. Han savner berøring, intimitet og å dele livet med en god kvinne.”
Om Erik Thor, 71 år, Elsk hele livet*

Det finnes massevis av herlige, erotiske produkter til forspill som kan gjøre det ekstra nytelsesfullt å utforske partneren din.

Glidemiddel, kilefjær og bind for øynene på et bord

Når sexlivet utfordres

Når man blir eldre kan det oppstå kroppslige utfordringer som hindrer sexlivet i å utfolde seg på samme måte som før. Dette gjelder for både kvinner og menn. Produksjonen av kjønnshormoner faller og man mister sensibilitet. Derfor skal det ofte mer stimulering og berøring til enn i det gjorde en gang, før man blir skikkelig kåt.

Hvis man opplever slike problemer er det alltid en god ide å oppsøke en lege. Om ikke annet så er det mye enklere å forholde seg til det når man vet hva det er.

Menn

For eldre menn er det ofte snakk om ereksjonsproblemer – enten å holde på ereksjonen eller i det hele tatt å oppnå ereksjon. Risikoen for ereksjonsproblemer stiger med alderen og langt de fleste vil oppleve det på et eller annet tidspunkt, enten som et forbigående eller et langvarig problem.

Hos Sinful har vi flere forskjellige produkter som kanskje kan hjelpe deg hvis du har utfordringer med ereksjonen.

En penispumpe, penisringer og en strap-on dildo ligger på et bord

Penisringer

En penisring er et enkelt, men effektivt hjelpemiddel som hjelper med å holde på ereksjonen lenger. Når penis blir erigert fylles svampelegemet med blod, noe som gjør den hard. Når blodet returnerer til kroppen går reisningen ned igjen, men med en penisring kan du sørge for at dette forsinkes. Blodet flyter rett under huden så når penisringen strammer blokeres blodet. Voila – fortsatt ereksjon!

Penisringen skal sitte godt på, men ikke være alt for stram. Den må ikke være ubehagelig eller gi misfargninger. Det er også en god ide å begrense seg til å bruke den maks 20 minutter om gangen. Velg en elastisk ring eller eventuelt et sett sånn at du har flere størrelser å velge mellom.

Rull ringen ned over penis når penis er i slapp eller erigert tilstand. Ringen skal sitte ved roten av skaftet. Det er er fordel å bruke vannbasert glidemiddel når man tar den på.

Tips: Vil du vite mer om penisringer? Så les vår ultimate guide til penisringer.

Sort penisring på en dildo

Penispumpe

Du kan bruke en penispumpe hvis du har problemer med å få reisning. Den settes over penis og hjelper med å få blodet ut i skaftet. Det finnes flere forskjellige slags pumper, så det er helt opp til deg om du foretrekker en manuell pumpe, en automatisk pumpe eller en som er laget spesielt for å kunne brukes i dusjen. Du kan lese mer om utvalget vårt i vår ultimate guide til penispumper.

Det kan være en god idé å bruke en penispumpe sammen med en penisring. Da strømmer både blodet til penis og det får hjelp til å forbli der. Husk å ta penisringen på før du begynner å pumpe. Du kan også sette ringen på basen til pumpen så du etterhvert kan snike den ned over skaftet når du har fått en ereksjon.

Gjennomsiktig penispumpe

Hul strap-on

Hvis du har liten eller ingen erfaring med sexleketøy så kan en hul strap-on se litt voldsom ut. Og selve ordet strap-on er kanskje noe du forbinner med noe annet. Men les litt videre, for en hul strap-on kan være et fantastisk hjelpemiddel når man skal være intim med en partner.

Denne type produkt er til deg som av en eller annen grunn ikke hverken kan få eller opprettholde en ereksjon lenge nok til å gjennomføre et samleie. En hul strap-on – som navnet antyder – har plass til en penis inne i seg, sånn at selve dildoen fungerer som et hylster.

Dildoen holdes på plass av en sele eller en såkalt harness, sånn at du har hendene fri. Dermed kan du og partneren din ha penetrasjonssex og trenger ikke å legge den delen av sexlivet på hylla.

Hul strap-on dildo

Kvinner

Hos eldre kvinner ser vi ofte at vaginal tørrhet under og etter overgangsalderen spiller inn. Snakk gjerne med legen din om hvilken måte du best hjelper deg selv og slimhinnene dine før du prøver en enormt enkel og effektiv «behandling», nemlig glidemiddel.

Glidemiddel

Glidemiddel kan brukes til både onani og sex. Det finnes i forskjellige varianter med forskjellige fordele. Glidemiddel fungerer som en erstatning for, eller supplement til, den naturlige kroppsvesken skjeden produserer.

Du kan smøre glidemiddelet på kjønnsleppene og skjedeåpningen din, men prøv også å smøre det på penis eller leketøy før penetrasjon for en ekstra glidene og behagelig opplevelse.

Vannbasert glidemiddel absorberes av huden, så det kan være nødvendig å bruke mer underveis. Den kan brukes med alle typer sexleketøy i alle slags materialer. Den kan også brukes sammen med kondomer.

Silikonbasert glidemiddel absorberes ikke av huden, men legger seg i stedet som en myk hinne. Det gir en langvarig glideevne og kan brukes sammen med sexleketøy laget av harde materialer som metall og glass, med kondomer og med en partner.

Glidemiddel på hvit duk

Bekkenbunnen

Vi blir nødt til å nevne bekkenbunnen. En sunn og trent bekkenbunn hjelper på problemer som inkontinens samtidig som det kan øke nytelsen ved sex – både hos unge og eldre kvinner.

Du kan trene bekkenbunnen ved å gjøre knipeøvelser, bruke vaginakuler eller en bekkenbunnstrener. Prøv deg frem og se hvilken modell som fungerer best for deg, ditt nivå og ditt behov. Musklene i bekkenbunnen er ikke særlig store, så pass på så du ikke overbelaster dem. Husk også at det er like viktig å jobbe med å avspenne musklene som å trene dem med knipeøvelser.

Du kan lære masse mer om dette i vår ultimate guide om bekkenet. Du kan også gå direkte til vår guide til vaginakuler, hvis du vil ha mer informasjon om dem.

Og nå som vi snakker om bekkenbunnen skal det også sies at det ikke kun er kvinner som kan ha gavn av disse øvelsene. En sunn bekkenbunn er også viktig hos unge menn og spesielt hos de eldre. Du kan slippe unna ufrivillig urinering og få bedre kontroll over ereksjonen din ved å trene bekkenbunnen.

Nedsatt følsomhet hos eldre

Som vi var inne på tidligere så kan begge kjønn oppleve at følsomheten går ned med alderen og at det derfor skal mer til for å oppnå orgasme enn tidligere.

Hva kan eldre menn gjøre ved nedsatt følsomhet?

For eldre menn er det opplagt å bruke produkter som penisring og penispumpe. Begge bidrar nemlig til at penis blir mer følsom.

Du kan også prøve en stimulerende gel som Viagel Stimulerende Gel. Den smøres direkte på penis og har en varmende og prikkende effekt. Den øker blodtilførselen sånn at all stimulering føles ekstra intens.

Kanskje vil du også oppleve stor effekt ved å fokusere stimuleringen av penis på strengen under penishodet, også kalt frenulum. Det er et meget følsomt sted på penis og stimulering av denne kan gi orgasmer selv om man ikke kan få reisning.

En penisvibrator fra Hot Octopuss er særlig velegnet til den slags stimulering. De stimulerer nettopp frenulum med pirrende pulseringer. En form for stimulation som har gitt eldre menn med ereksjonsutfordringer noen gode opplevelser.

Duo-modellen fra Hot Octopuss har også vibrasjoner som kan nytes av din kvinnelige partner når dere helt tett på hverandre.

Uansett om du har særlige utfordringer med følsomheten og evnen til å opprettholde en reisning eller ei, så kan prostata være med på å gi nytt liv på lakenene.

Prostata sitter 3-7 cm oppe i endetarmen på siden inn mot penis. Punktet har ca. samme størrelse som en kastanje og en overflate som kjennes ut som en myk valnøtt.

Noen menn opplever at prostata blir større med alderen. Det kan gi utfordringer med inkontiens eller potensen og bør alltid tas opp med legen.

Prostatamassasje er et fantastisk supplement eller alternativ til stimulering av penis. I tillegg kan det være en helt ny måte å få orgasme på. Du kan bruke en eller to fingre til å massere området eller en prostatastimulator som er designet til målrettet stimulering.

Du kan til og med bli enda klokere på emnet i vår guide til guide til prostataorgasme.

Hva kan eldre kvinner gjøre ved nedsatt følsomhet?

Hvis du er en eldre kvinne og opplever nedsatt er det heldigvis også mange ting du kan prøve.

En liten og uskyldig ting som en stimulerende gel til klitoris kan vekke underlivet til live igjen. Gelen smøres rett på klitoris hvor den øker blodtilførselen. Det gjør at berøring og stimulering føles enda mer intens og at du kan nå klimaks enklere. Gelen har en varmende og nesten prikkende effekt.

En magic wand og en stimulerende gel til klitoris ligger på et bord

Når du blir eldre, er sensibiliteten ikke hva den en gang var. Derfor skal det også litt ekstra til og her er en magic wand midt i blinken. En magic wand er en veldig kraftig vibrator som du kanskje har hørt omtalt som en massasjestav. Den har et langt skaft hvor du kan stille inn vibrasjonene og et rundt vibratorhode. De kommer både med batteri, i oppladbare utgaver og med ledning.

Hvis du aldri har brukt en magic wand vibrator før så anbefaler vi deg å begynne på det laveste vibrasjonsnivået og eventuelt ha den utenpå undertøyet eller dyna. Selv om du har behov for mer stimulering er det lurt å vente med å prøve de kraftigste nivåene. Du kan bruke den på klitoris og andre ytre erogene soner. Den er også opplagt til deilig massasje for eksempel som en del av forspillet.

Du kan også ha gavn av å eksperimentere med veldig fokusert stimulering av klitoris. Den lille erogene perlen har 8000 sensitive nerveender, så det er rik mulighet for å vekke de til live hvis du går målrettet inn for det.

En lilla klitorisvibrator og en rød klitorisstimulator ligger på et bord

Til det kan du prøve å bruke fingrene dine, dusjhodet, partners fingre, eller tunge, eller prøve nye teknikker. Kanskje skal du legge mer vekt på det det, bevege hånden litt raskere, i sirkler fra side til side. Når du gjør noe annet enn du pleier så gjør du kroppen ekstra oppmerksom.

Du skal ikke gå glipp av å møte to slags produkter som er i eksperter i fokusert stimulering og som er kjent for å levere raske og intense orgasmer til tilfredse kvinner verden over. Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men sant er det.

Zumio ligner ikke på en tradisjonell vibrator, men la deg ikke lure av det. Den lille tippen treffer helt på klitoris hvor den stimulerer med veldig kraftfulle vibrasjoner.

Hånd holder en Zumio X Spirotip Klitorisvibrator

 

Womanizer Premium har også et utradisjonelt ytre selv om designet er kjent for mange kvinner (unge som gamle). Klitorisvibratoren har fått inntog i utallige hjerter verden over. En Womanizer stimulerer klitoris med trykkbølger i steden for direkte berøring. Det føles nesten som små raske sug og et stimulerende vakuum og har for mange kvinner åpnet for orgasmer på bestilling. Det er virkelig verd et forsøk hvis man har opplevd at fingrene eller en klassisk vibrator ikke lengere gjør jobben (eller hvis man vil oppgradere til et nytt nivå av nytelse).

Hånd holder en Womanizer Premium Klitorisstimulator

 

“Vi er pensjonister og vi har mer tid til hverandre. Det er mer rolig og emosjonelt når man er eldre. Vår nærhet og ømhet gjennom hele dagen lar følelsene bygge seg opp til de blir uttrykket kroppslig. En kvinne på 75 år bruker lengere tid på å bli klar enn en kvinne på 30 år, men det gjør ikke nytelsen mindre, tvert imot.”
Aage, 80 år, Elsk hele livet*

Paracet, Ibux eller orgasmer?

God sex og orgasmer er ikke en mirakelkur som gir et liv uten smerter. Men vi vet at det under orgasmer utskiller mange nytelseshormoner som kan virke smertedempende.

I 2014 startet Sinful et forsøk hvor vi undersøkte om regelmessig bruk av en vibrator kunne dempe smerter.

Du kan lese rapporten vår om smerteforsøket og dykke ned i resultatene hvis du har lyst. PS undersøkelsen ble gjennomført i Danmark og er skrevet på dansk. Hvis ikke kan du tenke litt over at hele 77,5 % av testpersonene opplevde en forbedring i smertenivåene sine.

Kanskje virker det også for deg å ta seg tid til en orgasme heller en å ta et par hodepinepiller. Om ikke annet så er en god orgasme ikke bortkastet tid og paracetene er der jo fortsatt etterpå.

En magic wand og annet sexleketøy ligger på et bord

Hvem kan hjelpe?

Som du kan lese er det mange ting du kan gjøre for å bevare eller gjenopprette et herlig sexliv både alene og sammen med en partner, selv om du blir eldre.

Det er likevel situasjoner hvor sexlivet og intimiteten utfordres. Det kan være alvorlig sykdom eller markante funksjonstap. Det kan være medisin eller psykiske utfordringer som depresjon. Det kan være tap av en ektefelle eller partner. Det kan også være at man mister lysten til å ta opp intime problemer med helsepersonell eller at det kan virke grenseoverskridende å skulle kjøpe sexleketøy og hjelpemidler alene.

Men du har faktisk krav på hjelp. La oss se på et utsnitt av WHO’s definisjon av seksualitet:

”Seksualitet har innflytelse på tankene, følelsene, handlingene og samhandlingene våre og dermed på vår mentale og fysiske helse. Og siden helse er en fundamental menneskerett så må også seksuell helse være en basal menneskerett.”

Det kan høres litt høytidelig ut og kanskje litt overveldense hvor du skal starte, men det viktigste du skal vite er:

Du har rett til å få hjelp til å ta deg av den delen av livet ditt hvis du ikke klarer det selv. Også hvis du er blitt eldre.

Nøl ikke med å kontakte legen din eller annet sunnhetspersonale. De har taushetsplikt så prøv å glemme alt om skam, bluferdighet og bekymring.

Hvis du har bruk for hjelp til å finne det helt riktige sexleketøyet eller hjelpemiddelet er du alltid velkommen til å kontakte Sinfuls hjelpsomme kundeservice. De er klar til å rådgi deg om kjøp, bruk, rengjøring osv. av produkter og kan hjelpe deg med å finne svar på alle de spørsmålene du måtte ha.

De har dessuten masse av erfaring i å hjelpe mennesker og du er langt i fra den første som ringer.

Eldre mann og kvinne ligger tett

God sex for eldre kvinner og menn

Det kan fort komme til å høres ut som at det som skal til for å lykkes er en steinhard ereksjon, en våt vagina og helst en orgasme eller to.

Men god sex er også kyss. Det er hyggelige ord og lyst. Det er kjærlighet, kjærtegn og den dype intimiteten vi kan oppleve med et annet menneske, ting som ikke kan eller skal erstattes av sexleketøy eller hjelpemidler.

“Mange undersøkelser viser at samleie ikke er så vesentlig for eldre, men at alle former for intim, fysisk kontakt er verdifulle og oppfattes som erotiske. Kyss og klem, det å ligge tett og oppleve samhørigheten, å gjenkjenne hverandres lukt, å kose, å gi og få oralsex. Alt dette teller.”
Gynekolog Ditte Trolle, Sex etter 50

I Projekt Sexus ser vi at for eldre mellom 65 og 74 år er 25 prosent av mennene og 40 prosent av kvinnerne som ikke har hatt sex med en person av motsatt kjønn det seneste året. For eldre over 75 år er prosentene enda høyere. Det betyr ikke at det er fravær av alle de fine tingene som Ditte Trolle beskriver ovenfor.

Lignende tendenser gjør seg gjeldene når man ser på onani. Kanskje er det et uttrykk for at utløsning og orgasme får mindre betydning jo eldre man blir. Kanskje er det ennå en flik av skam og følelsen av å gjøre noe forbudt når man tilfredstiller seg selv. Kanskje er det en blanding.

Men med den utviklingen vi ser i samfunnet og den stigningen vi opplever i salget til eldre så er det spennende å se statistikken når det skal tas temperatur på folks sexvaner neste gang.

Forskjellige sexleketøy ligger på et bord

 

*Sitater stammer fra boken ‘Elsk hele livet’ av Maria Fonfara, hvor 24 eldre kvinner og menn snakker åpent om kjærlighet og sex.