Hvis du tenker på det… vet du egentlig hva en orgasme egentlig er? Hva er det egentlig som skjer når vi har dem, og hvor kommer de fra – altså sånn rent fysisk? Lag deg en kopp the eller kaffe, sett deg godt til rette i yndlingsstolen, og la oss finne ut av det sammen!
Orgasmer kan defineres på forskjellige måter avhengig av hvilke kriterier man legger vekt på. Legevitenskapen benytter opplevelser i kroppen som bakgrunn for deres definisjon, mens psykologer bruker emosjonelle og kognitive endringer som bakgrunn for deres definisjon. Det finnes derfor ikke en enegyldig definisjon eller forklaring på orgasmer.
Grunnlaget for mye av den kunnskapen vi har om emnet i dag, stammer faktisk fra Alfred Kinseys studier fra 1950-tallet av kvinner og menns seksuelle atferd, og senere William H. Masters og Virginia Johnsons Human Sexual Response fra 1966. Masters og Johnsons forskning førte til etableringen av sexologien som en vitenskapelig disiplin, og er fremdeles en viktig del av nåtidens teorier om orgasmer.
Selv om orgasmer og måten de utvikler seg på varierer fra person til person, har sexforskerne definert orgasmeprosessen i ulike faser, på bakgrunn av reaksjoner på stimuli. Det ser nemlig ut som at det skjer flere basale fysiologiske endringer, og som finner sted under alle former for seksuell adferd, og som ikke begrenser seg til samleie hvor penis og vagina er involvert.
Orgasmens faser
Masters og Johnson delte prosessen som leder til orgasmen opp i 4 faser, som de til sammen kalte “Sexual Response Cycle”. Den vil vi beskrive for deg her, og så kan du jo tenke etter underveis om du kjenner deg igjen i dem.
Fase 1: Opphisselse
Under et minutt etter at den sensuelle stimuleringen er i gang, begynner kroppen å reagere. Skjeden begynner å bli våt med en naturlig smøring, den utvider seg og blir lengre (altså innvendig), og de ytre leppene, indre leppene, klitoris, og ofte også brystene, begynner å svulme opp. Penis reiser seg, brystvortene stivner, pulsen stiger, og pusten går fortere. Du er klar til action.
Fase 2: Platå
Reaksjonsmønstrene videreutvikler seg i fase 2 og blir mer intense, og man vil på begge parter kunne se en “sexrødme” på nakken, halsen eller i ansiktet. Musklene begynner trekke seg sammen i hoftene, hendene, rumpeballene eller lårene.
På dette tidspunktet vil testiklene trekke seg opp i pungen, i takt med at penis blir fullt erigert. Skamleppene fortsetter også med å svulme opp, mens skjedeåpningen blir smalere, og klitoris forsvinner inn i klitorisforhuden (jepp, det heter det faktisk!).
Fase 3: Orgasme
Du trodde garantert at dette ville være den siste fasen, ikke sant? Men der tar du feil, og faktisk er dette den korteste fasen av dem alle. Faktisk tar denne fasen kun noen få sekunder, helt presis 3-20 sekunder. For en mann varer dette typisk mellom 3-10 sekunder og fører til sædavgang. For en kvinne kan muskelsammentrekningene vare 20 sekunder eller lenger, og det kan også forekomme flere orgasmer etter hverandre.
Rett før orgasmen vil begge parters blodtrykk og muskelsammentrekninger i bekkenet og kjønnsorgan ha nådd sitt høydepunkt. Noen opplever til og med muskelreflekser, som får hender og føtter til å krølle seg sammen i en slags gripebevegelse.
Når en mann når til den følelse, hvor han fornemmer at han er i ferd med å eksplodere – det såkalte “point of no return” – så er det følelsen av at sæden samler seg i penishodet. Han er faktisk i ferd med å eksplodere. En kvinne vil oppleve at skjedeveggen nærmest skjedeåpningen trekker seg sammen i rytmiske bevegelser. Avhengig av klimakset vil de trekke seg sammen i en hastighet på hvert åttendedels sekund.
Fase 4: Avslapping
I denne fasen beveger kroppen din seg tilbake til stadiet før opphisselse. Dette skjer ved at hevelsen i de delene av kroppen som svulmet opp reduseres, og musklene slapper av igjen.
Denne fasen tar ofte lengre tid for kvinner enn for menn. Penis blir slapp, og det vil ikke lenger være mulig å oppnå orgasme igjen før det har gått litt tid. Dette kalles latensperioden, og lengden varierer etter personens alder og fysiske form. Den kvinnelige kroppen har som regel ikke behov for denne latensperioden, og vil kunne reagere på stimulering hele veien igjennem orgasmefasene igjen – og igjen, og igjen…
Det var kroppens fysiske reaksjonsmønstrene, men hva skjer egentlig i hjernen din i de forskjellige fasene? La oss ta en nærmere titt på hva som skjer når vi blir tent, og hva som egentlig gir oss det ettertrakta klimakset.
Orgasmer går deg på nervene
Kjønnsorganene dine er spekket med ulike typer nerver som sender impulser til hjernen din. Måten vi oppfatter stimuli på, varierer fra person til person, og det oppleves også forskjellig avhengig av hvor du blir stimulert. Derfor vil en skjedeorgame føles annerledes enn en klitorisorgasme, og en prostataorgasme annerledes enn en orgasme hvor det utelukkende er penis som blir stimulert.
La oss ta en titt på de ulike nervene som som er i spill under seksuell stimulering:
Vagusnerven: Denne nerven springer ut fra den forlengede marg i den bakre delen av hjernen, og går igjennom hele kroppen ned til livmoren, livmorhalsen og skjeden.
Bekkennerven: Overfører stimuli fra livmorhalsen og skjeden i kvinnekroppen, og fra endetarmen hos begge kjønn.
Pudendusnerven: Plassert i bekkenpartiet hos begge kjønn, hvor den har forbinnelser til klitoris eller penis og testikler.
Hypogastrikusnerven: Har sitt utspring fra bekkenet, og har forbinnelser til livmoren og livmorhalsen i kvinnekroppen, og fra prostata i mannekroppen.
Alle disse nervene har forbinnelser til hjernen, mange igjennom ryggsøylen, dog ikke vagusnerven som går på forsiden av kroppen. Det er også derfor pasienter med ryggmargsskade kan få en orgasme, fordi vagusnerven løper på forsiden av kroppen, og ikke langs ryggraden.
Hjernene våre reagerer noenlunde likt under stimulering og sex, uansett kjønn. Når vi når klimaks, skrus det laterale orbitofrontale cortex, altså området i hjernen som ligger rett bak venstre øye, helt av. Dette område er en del av frontallappen, som ofte kalles hjernens kontrollsenter, hvor store deler av vår adferdsregulering og kognisjon foregår. Det vil si at orgasmen bokstavelig talt får deg til å miste kontrollen – på den best mulige måte naturligvis.
Kan man lure hjernen?
Det er gjort mange studier på hva som skjer i hjernen under klimaks. Noen av disse studiene har også undersøkt hvorvidt man kunne lure hjernen, dvs. hvor forsøkspersonene ble bedt om å simulere en orgasme. På MR-scanningene kunne man se at hjerneaktiviteten som var koblet til bevegelse steg, men områdene relatert til nytelse og orgasme forble upåvirket.
Med andre ord er det altså ikke vitenskapelig bevis for at man kan simulere en orgasme ved kun å late som om, man er midt i en.
Til gjengjeld kan man godt drømme seg til en orgasme – og ja det gjelder faktisk begge kjønn. Forskere har undersøkt hva som skjer i hjernen både under orgasme i våken tilstand og i sovende, dvs. drømmende tilstand. Orgasmens omfang er stort sett den samme, men aktiviteten i det prefrontale cortex er vesentlig høyere under en drømmeorgasme når testpersonene kun drømte om berøring av en kroppsdel, enn når samme kroppsdel fysisk ble berørt.
Og på denne måten kan man altså “lure” hjernen til å gå fra opphisselse til orgasme, mens man drømmer. Har du noensinne våknet midt i en orgasme? Det er mer vanlig enn man kanskje skulle tro – uansett kjønn.
Les mer…
De fleste orgasmestudiene som er utført, har primært fokusert på orgasme oppnådd ved samleie. De undersøker dog ikke forskjellige typer orgasmer og ulike måter å oppnå dem på. Hvis du vil vite mer, kan du ta en titt på våre guides om for eksempel klitorisorgasme, prostataorgasme osv. Du kan også lese mye mer om bekkenet og trening av bekkenbunnen på vårt blogginnlegg Den ultimate guide til bekkenet.