GuidesNyheter

Guide: Frekke sexstillinger for gravide

Det er ingen grunn til at du ikke skal kunne nyte sex selv om du venter barn. Det er allerede mye du må klare deg uten når du er gravid, men sex er heldigvis ikke en av dem. 

Graviditeten er en spennende og ofte forvirrende periode for par. De fysiske endringene i kroppen forandrer den måten du har sex, og spesielt samleie, på. Samtidig er det en tid der kvinnekroppen gjennomgår mange hormonelle endringer. Humøret går opp og ned, man kan gå fra å være glad til trist på kort tid, og også… kåt? Jepp, du leste rett! Mange kvinner opplever en stigning i sexlysten under graviditeten, spesielt i andre trimester.

Dessverre unngår mange kvinner og par helt å dyrke sex underveis i graviditeten, ofte på grunn av frykt eller usikkerhet for hvordan det vil fungere med den store magen på slep. Men ta det helt med ro, det finnes nemlig mange intime, opphissende og tilfredsstillende sexstillinger dere kan nyte sammen!

La oss starte med å se på noen av mytene rundt sex og graviditet, som muligvis forhindrer deg i å nyte sex mens du er gravid.

Orgasme kan sette i gang fødselen alt for tidlig

Når en kvinne får en orgasme, trekker musklene i livmoren seg sammen og hormonet oxytocin utløses. Oxytocin er også det hormonet som får riene under fødselen til å gå i gang. Derfor er det kanskje ikke så rart at mange tror at en orgasme kan starte fødselen, eller til og med forårsake en abort. Heldigvis er dette ikke noe problem i normale og sunne graviditeter. Du kan faktisk oppleve bedre orgasmer enn før du ble gravid, på grunn av den økte blodgjennomstrømningen i bekkenet. Og det syns vi jo ikke du skal gå glipp av!

Mannens penis kan treffe babyens hode

Feil! Han vil sikkert ønske at hans formidable venn kunne nå hele veien til livmoren din, men det er ganske enkelt anatomisk umulig. Det er mulig at han vil støte mot livmorhalsen din, men den er for det første 2,5 til 4,5 centimeter tykk, og for det andre er barnet beskyttet fra alle sider av forstevannet det ligger i. Så ingen grunn til bekymring, babyen vil helt sikkert bare få en deilig lur i takt med deres vuggende bevegelser.

Sæden kan nå inn til fostret

I en sunn graviditet er livmorhalsen beskyttet av en slimpropp som forhindrer sæd og andre ting i å komme opp til livmoren. I de aller fleste tilfeller blir denne slimproppen sittende helt frem til fødselen. Og skulle dere ha lyst til å dyrke sex i fødselens tidlige faser, etter at slimproppen har løsnet, betraktes dette fremdeles som trygt, fordi barnet fremdeles er omgitt og beskyttet av fosterhinnen.

Sex under graviditeten kan skade mor eller barn

For de fleste kvinner er sex som regel sikkert og deilig under hele graviditeten. Faktisk er det absolutt ingen grunn til at du skal unngå det, med mindre legen eller jordmoren din direkte har frarådet det. Det er likevel god grunn til å passe litt ekstra på og ikke bli alt for eventyrlystne. Babyen er fantastisk godt beskyttet, men den gravide kroppen er ofte både mindre fleksibel og mer sårbar, og dette er viktig å tenke på når dere planlegger utskeielsene.

Og nå over til sexstillingene

I takt med at babyen vokser, kan tradisjonelle sexstillinger bli litt ubekvemme for deg, og enkelte kan til og med bli problematiske for fosteret. Dette er ikke tiden til å være alt for ambisiøse med nye, fantasifulle stillinger.

Men dette betyr ikke at du ikke kan eksperimentere! Det er faktisk et glimrende tidspunkt å gjøre nettopp dette på, fordi andre deler av kroppen din kan være mer eller mindre følsomme enn ellers. Utforsk derfor gjerne hva som føles deilig, og unngå det som ikke gjør det.

De beste stillingene til gravide er som regel de som minimerer belastningen på underlivet, slik at du kan unngå skader og ubehag. Husk også at det anbefales at du ikke skal ligge flatt på ryggen etter 20. graviditetsuke. Dette er fordi den voksende livmoren legger et økt press på de store pulsårene, noe som i værste fall kan hemme blodgjennomstrømningen til morkaken. Med andre ord er misjonærstillingen ikke å anbefale etter uke 20. Men heldigvis finnes det mange andre stillinger som dere kan gi dere i kast med.

Du styrer showet

Stort sett alle stillinger hvor du er øverst og har god plass til magen, er sikre suksesser. De er ikke kun mer behagelige for deg, de betraktes også som litt sikrere for babyen. Som bonus gir de fleste av disse stillingene kvinnen mer kontroll og enklere adgang til stimulering av klitoris. Den klassiske cowgirl og den omvendte cowgirl, er de mest vanlige av disse stillingene. Andre variasjoner, der mannen f.eks. setter seg opp som ved gyngehesten eller yogien, er også glimrende, så lenge det ikke legges press på magen. En pute kan gjøre det mer komfortabelt for dere begge i disse stillingene.

Stillinger der du styrer showet

 

Stillinger i skje

I denne stillingen ligger dere begge på siden, hvor partneren ligger bakerst med brystkassen mot ryggen din. På denne måten kan partneren din trenge inn i deg bakfra og samtidig ha hendene ledig til på massere klitoris med fingrene sine eller med en vibrator. Selv om skjeen ikke legger press på magen din, kan det være en god ide å legge et par puter under magen for å gi litt ekstra støtte.

SkjeDu kan også variere den tradisjonelle skjeen (se vår ultimate guide til sexstillinger) og f.eks. legge det øverste benet ditt bakover og over partnerens ben, og dermed gi enda bedre adgang til klitoris. Prøv dere frem og finn ut hva som føles aller best.

Doggy styleDoggy på rampe

Dette er en av de mest populære stillingene under graviditeten, og det er det flere årsaker til. For det første er det ingen belastning på magen i doggy style, så lenge du sørger for å legge vekten på armene eller lene deg over en pute, sofa eller lignende. I tillegg er penetrasjonsvinklen utmerket til å stimulere g-punktet, og stillingen gir deg dessuten god adgang til klitoris.

FroskenI takt med at magen din vokser, kan det hende du begynner å føle at den henger litt vel mye ned, og at du svaier i overkant mye med ryggen når du står på alle fire. Som et alternativ kan du prøve frosken i stedet, som er en stilling der du lener deg lenger fremover og bruker armene som støtte. Denne stillingen gir deg mulighet for å avlaste ryggen. Du kan gjøre den enda mer behagelig ved å legge noen puter under magen, eller ta sofaen Doggy på sofatil hjelp, så dere begge ligger på kne foran sofaen og lener dere innover den i doggy-stillingen. Ta så mange puter du trenger til hjelp, f.eks. under knærne, eller mellom magen og sofaen.

 

Stillinger uten penetrering

69'er med rampeI takt med at magen vokser og det blir trangere om plassen, er det ikke sikkert du synes penetrering er det aller deiligste. Heldigvis finnes det mange andre måter å nyte og tilfredsstille hverandre på. En klassisk stilling er selvfølgelig 69’eren, der dere bruker munnen til å tilfredsstille hverandre. Legg deg på en sexrampe på sengen med hodet helt eller delvis over sengekanten, mens partner din står på gulvet og lener seg innover deg i motsatt retning. Du kan også legge en stor pute under rompa eller korsryggen, hvis du ikke har en rampe. Hvis du er mest komfortabel med å være den som står oppreist, kan dere bare bytte plass. En orgasme føles akkurat lige digg, hvis ikke bedre, når den gis med oralsex.Fellesonani

En annen og litt oversett mulighet, er fellesonani, der dere stimulerer egne eller hverandres kjønnsorganer. Dere kan bruke hender og fingre, eller ta sexleketøy som vibratorer og onaniprodukter til hjelp. Selv om dere ikke ligger like tett som under samleie, er fellesonani en virkelig intim og superhot måte å tilfredsstille hverandre på. En god bonus for deg, er at du kan legge deg på akkurat den måten som føles aller mest behagelig, og så kan partneren din tilpasse stillingen sin etter deg.

Akrobatikk for gravide

Hvis dere er klare for en litt større utfordring, finnes det også mange akrobatiske utfoldelser som dere kan kaste dere ut i, uten å legge press på magen din.

Krysset
KryssetDenne stillingen er god for både den gravide og partneren, da den krever veldig lite anstrengelse. Partneren legger seg på siden, og du ligger på ryggen, vinkelrett med bena henslengt over partnerens hofte. Stillingen gir fantastiske muligheter for at du (eller partner) kan stimulere din klitoris, enten med hender eller vibrator. Hvis dere har lyst, kan dere også bruke denne stillingen til analsex. Husk dog at hvis magen din allerede har vokst seg stor, bør du ikke ligge i denne stillingen for lenge, da det kan påvirke blodtilførselen og næringen til morkaken.

SaksenSaksen
På samme måten som med krysset, krever denne stillingen veldig lite anstrengelse – i alle fall for deg, og er derfor god hvis du er gravidsliten, men fremdeles har lyst på sex. Du skal ligge på siden og løfte det øverste benet ditt opp, slik at partneren din kan flette seg inn mellom bena dine. Partneren skal også ligge på siden med sitt nederste ben under ditt nederste ben, og sitt øverste ben mellom dine ben. Er det tungt å holde det øverste benet ditt, kan du støtte det imot partnerens skulder mens han trenger inn i deg. Det kan være en god idé å legge en eller flere puter under magen og bak ryggen din for ekstra støtte.

Yogaballen
Hvis du har gått til innkjøp av en yogaball for å strekke ut ømme muskler, eller til bruk under fødselen, kan dere bruke den til enda morsommere formål enn det. Som andre doggy style-stillinger gir den dere mulighet for dyp penetrering.Yogaballen Og siden det er partneren din er den som sitter nederst og sørger for at dere holder balansen, er det fremdeles du som styrer slagets gang. Som en ekstra bonus har partneren begge hendene fri til å støtte din flotte mage, eller kjærtegne klitoris, bryster eller andre kroppsdeler. Bruk ballens sprett til å hoppe eller bevege dere sammen til et fantastisk klimaks.

Lek videre og lytt til kroppen din

Hver kropp og hver graviditet er forskjellig. Det trimesteret du er i, og hvordan helsen din var før graviditeten, avgjør hva som føles best for deg. Husk at mange ting kan være og føles helt annerledes i dine nedre regioner mens du er gravid – og ikke minst etter at du har født. F.eks. kan det hende at du trenger mer glidemiddel enn du pleier – det er helt normalt, og det finnes mange varianter som både er økologiske og 100% trygge å bruke under graviditeten, som f.eks. de svanemerkede glidemidlene fra Kaerlig.

Det er ingen grunn til at du skal unnvære sex mens du er gravid, så lenge du lytter til kroppen din og kun fortsetter leken så lenge den kjennes deilig og ikke for anstrengende. Husk at kroppens aller fremste oppgave i disse månedene er å produsere et nytt liv. Det betyr ikke at du ikke skal kunne nyte, men på en måte hvor det er tatt hensyn til dere begge.

Bruk stillingene vi har beskrevet her som inspirasjon, og snakk om sex og lyst med partneren din, slik at dere kan nyte hverandre gjennom hele graviditeten på beste vis.