GuidesNyheter

Guide: 10 sexstillinger for deg med dårlig rygg

Ryggproblemer behøver ikke å bety slutten på sexlivet ditt. Det finnes flere sexstillinger som både du og din rygg kan få glede av. Både med og uten sexleketøy. 

 

En dårlig rygg kan virke utrolig hemmende for ens sexliv. Smerten i seg selv kan ta fra deg lysten og når du først overvinner den og setter i gang, kan du føle deg begrenset av de stillingene som ikke gjør vondt for ryggen. I verste fall kan de begrensede valgmulighetene føre til at du kjeder deg under sex.

Men fortvil ikke! Med litt kreativitet og tålmodighet kan du nemlig nyte alle dine favorittstillinger og flere til med noen små endringer. Hvilke stillinger som fungerer for deg, avhenger av hvilken type ryggproblemer du har og ditt samt partnerens erfaringsnivå.

I denne guiden gir vi deg tips til hvordan du kan nyte sex på tross av smertene, og du får dessuten våre beste forslag til stillinger som du kan prøve derhjemme – uten at det går utover ryggen.

Typer av ryggproblemer

Det finnes to overordnede former for ryggsmerter som har deres utspring i de bevegelsene musklene våre lager: bøye- og strekkebevegelser. Bøyemusklene, også kalt fleksorene, fremkaller bøyebevegelsen fleksjon når de trer i funksjon. Strekkemusklene, også kjent som ekstensorene, fremkaller strekkebevegelsen ekstensjon.

Når man er fleksjonsintolerant får man vondt når man sitter for lenge av gangen eller bøyer seg forover. Man har det best når man står oppreist eller skyter rygger fram. La oss kalle denne typen “svaiere”.

Når man er ekstensjonsintolerant derimot, får man vondt når man ligger på magen eller skyter ryggen fram. Man har det best når man krummer ryggen. Vi kaller denne typen for “krummere”.

Generelle råd

Her får du noen generelle tips til hvordan du kan nyte sex selvom du har ryggproblemer.

Bruk dempere
For å unngå smertene må man ofte være litt kreativ og benytte seg av forskjellige understøttende rekvisitter. Du kan for eksempel bruke puter eller håndklær som du ruller sammen for å gi kroppen din den støtten den har bruk for. Du kan gjerne bruke underlaget til å støtte hodet, knærne eller hoftene.

Snakk med partneren din
Hvis en av dere ikke er plaget av smerter, bør denne personen løpende sjekke om den andre er OK. Personen med ryggsmerter bør til gjengjeld være åpen og ærlig med den andre når noe gjør vondt.

Velg riktig tidspunkt
Ikke vær overmodig eller bit i deg smertene for å ha sex når ryggen gjør vondt. Det er best å vente til smertene avtar og dere begge kan nyte samleiet til det fulle. 

Ta det med ro
Men pass på at det ikke blir altfor voldsomt når dere endelig setter i gang. Ryggen har det bedre av at dere tar det med ro og langsommere sex kan dessuten føles utrolig sensuelt og intimt.

Hold deg til faste underlag
Med mindre du har en massasjebenk hjemme, kan du ta putene vekk fra sofaen og legge de på gulvet. Mer støtte betyr mindre smerte.

De 10 beste stillingene for ryggen

Hvis du vil ha noen stillinger opp i ermet som du kan hente fram når ryggen gjør ekstra vondt, kan du prøve en eller flere av disse stillingene.

Doggy style-stillinger

Doggy style er en av de mest tilpasningsdyktige stillingene og er dermed en fantastisk mulighet for personer med ryggproblemer. Nedenfor er utvalgte versjoner av doggy style-stillingen som dere kan gi dere i kast med. Prøv de sånn som står beskrevet eller miks og match elementer fra de ulike variantene som fungerer for deg. Du kan også lage nye kombinasjoner, alt etter hva du og partneren din foretrekker.

Tradisjonell doggy
Best for: Mottakende svaiere og/eller givende krummere
Doggy styleMottakeren går ned på alle fire. Det er viktig at mottakeren ikke går hele veien ned på albuene (en mer avansert doggy-variant) da dette kan føre til at man krummer ryggen. Giveren kneler bak mottakeren og trenger inn bakfra. Bonus! Svaiet rygg føles ikke bare deilig for mottakerens rygg, men lar giveren trenge dypere inn i mottakeren til stor nytelse for dere begge.

Liggende hundLiggende hund
Best for: Mottakende svaiere
Mange kjenner kanskje denne sexstillingen som “liggende hund” (se vår ultimate guide til sexstillinger). Ved ryggsmerter fungerer denne varianten av doggy style aller best hvis mottakeren legger puten under overkroppen. Stillingen er dessuten et godt alternativ til par som grunnet høydeforskjell har vanskelig for å ha sex mens de ligger i skje. Mottakeren legger seg på ryggen med en pute under brystet, vekten på underarmene og med hodet vendt opp. 

 

Stå på kne
Best for: Svaiere
På kneDenne stillingen gir giveren god mulighet for å leke med partnerens bryster, skuldre, klitoris eller penis – eller til å rive litt i mottakerens hår. Den er mest behagelig hvis dere kneler på sengen, men holder overkroppene deres oppreist. Mottakerens rygg presses mot giverens brystkasse. Eksperimentér med forskjellige armstillinger, avhengig av hva dere synes er mest behagelig. For å imøtekomme eventuelle høydeforskjeller kan den laveste partneren legge en pute under knærne, eller giveren kan plassere sine ben mellom mottakerens og dermed justere mellomrommet mellom sine ben – og dermed også høydeforskjellen.

Ridende stillinger

Disse stillingene kalles normalt for “cowgirl”, men du behøver jo ikke å være en jente for å dyrke sex i en ridende stilling. Felles for disse stillingene er at mottakeren bevarer kontrollen og giveren kan dermed slappe mer av. Generelt bør den med ryggproblemer utføre minst mulig arbeid og bevege seg så lite som mulig mens dere har sex. Disse stillingene er derfor gode hvis det er giveren som har vondt i ryggen.

Ridende med puteCowgirl
Best for: Givende svaiere
Enhver variasjon av den ridende stillingen er fantastisk sålenge den liggende partneren har en pute under den nederste delen av ryggen til å støtte dens naturlige svai. Sålenge den er på plass, kan dere bare gi gass med ridingen. Som mottaker kan du vende deg mot eller vekk fra partneren din mens du sitter på huk eller kneler og rider ranke, støter, sirkulerer eller beveger hoftene dine på den måten som føles aller best.

Ridende med stol
Best for: Givende svaiere
Denne varianten av ridning bringer dere enda tettere sammen og kan således skape en mer intens og intim opplevelse. Giveren setter seg på en robust stol uten armlener, eller på sofaen, mens mottakeren setter seg overskrevs og glir på plass med ansiktet vendt enten mot eller vekk fra partneren. Mottakerens føtter kan hvile mot gulvet, bøyes opp og hvile mot stolen eller sofaen, eller de kan bøyes helt tilbake, så hele underbenet hviler på setet. Lek dere fram til den posisjonen som føles aller best og prøv å ride opp og ned, beveg hoftene frem og tilbake, og støt og løft opp skiftevisRidende med stol.

Omvendt misjonær
Best for: Mottakende krummere
Omvendt misjonærNår mottakeren er øverst er det ikke bare godt for givere med ryggsmerter. Denne varianten er også fantastisk for mottakere som synes det er mer behagelig å stå opp eller bøye seg fremover. Det er samtidig en utrolig intim stilling. Giveren legger seg ned med en pute under nedre del av ryggen – om nødvendig, og med benene løftet, men bøyd. Mottakeren setter seg overskrevs, holder fast rund partnerens ankler og lener seg forover, så ryggen er krum i stedet for svai.

Misjonærstillinger

Det finnes atskillige versjoner av den klassiske misjonærstillingen der mottakeren får lov å slappe av og utføre en mindre del av arbeidet.

Pannekake med pute
Best for: Mottakende krummere

Pannekake med puteMottakeren legger seg ned med en pute eller et håndkle under nedre del av ryggen. Bøy knærne og trekk de opp mot armhulene. Giveren kneler med rank rygg og gir dermed god mulighet for å leke med partnerens klitoris eller penis. Len deg forover for ytterligere kroppskontakt, kyss og klem.

 

 

Den gyngende båtenDen gyngende båten
Best for: Svaiere
Den tradisjonelle misjonærstillingen tillater ikke mye klitoriskontakt, men det kan man enkelt gjøre noe med. Legg dere først i misjonærstilling, det vil si med mottakeren på ryggen og eventuelt en pute eller lignende til å støtte opp under nedre del. Giveren svaier i ryggen ved å støtte seg fremover på strakte hender. Dermed kan giveren forsøke å trenge enda lengre inn, så penisroten og kjønnsbenet kan gnis mot klitoris. Som mottaker har du lett bøyde ben og presser dem oppover mot partnerens lår, så det oppstår et press i begge retninger. I stedet for en støtende bevegelse inn og ut skal dere bevege hoftene samstemt i en forsiktig, gyngende bevegelse. Det er en mild og skånsom stilling for kroppen, men kan likevel bringe dere stor nytelse hvis den blir utført på korrekt måte. Klitoris vil i hvert fall røpe når dere gjør det helt riktig.

Andre gode stillinger mot ryggsmerter

Her er et par andre stillinger som dere også kan prøve dere på.

Skjeen
Best for: Givende krummere og mottakende svaiere
For mange med ryggproblemer er skjeen en sikker og tibakevendende stilling i soverommet. Skjeen Ut over å være en mild stilling er den også svært intim og gir giveren mulighet for å leke med mottakerens bryster, klitoris eller penis. Når man lider av ryggsmerter kan man lett føle seg ensom, isolert og til besvær. Den tette tilknytningen som skjeen muliggjør vil gavne både deg og ryggen din. Begge legger seg ned på siden med giveren bakerst, som enten kan trenge inn i giveren vaginalt eller analt. Vinkelen på denne stillingen fungerer spesielt godt til stimulering av både G-punkt og prostata. Tips: Bruk en vibrator til å stimulere mottakerens klitoris med – det kan være alt fra en liten klitorisvibrator til en større magic wand. Eller prøv å ta på en fingervibrator og bruk den til å stimulere partneren rundt testiklene og i lysken.

Spork med pute
Best for: Mottakende svaiereSpork
Hvis repertoaret av sexstillinger er begynt å bli kjedelig, eller mulighetene føles begrenset, kan “spork”-stillingen være svaret på deres sex-bønner. Spork er en sammenslåing av de engelske ordene “spoon” og “fork” som på norsk betyr skje og gaffel. Med andre ord inntar man en stilling som minner om skjeen, men dere skal være litt mer kreative med benarbeidet for å få noe “gaffel-action” også. Giveren legger seg ned i en 90 graders vinkel med underlivet så tett opp mot giverens som mulig. Mottakeren løfter det ene benet opp på partnerens skulder og vender det lett utover uten å bøye kneet for mye. Det motsatte ben hviler på giverens ene lår, mens giveren holder fast rundt det løftede benet og bruker det til å geleide seg inn i mottakeren – enten vaginalt eller analt.

Bevar nysgjerrigheten!

Uansett hvilke sexstillinger dere kaster dere ut i, er det viktigste at dere er nysgjerrige og tar vare på kroppene deres. Legg merke til hvilke bevegelser og stillinger som føles behagelige og nytelsesfulle, og hvilke som gjør vondt. Og husk: alt kan endre seg med tiden. Fortsett derfor med å utforske og prøve ut nye stillinger, og gå tilbake og prøv stillinger som ikke fungerte tidligere, men som kanskje fungerer nå. Det er nemlig mulig at suksessen dere opplever med de nye stillingene kan gi dere idéer til hvordan tidligere stillinger kan fungere bedre. Bygg opp et stillingsrepertoar som dere kan velge fra, avhengig av hvordan kroppen har det den dagen.

Ikke glem sexleketøyet

Når du utforsker sexposisjoner, er det selvfølgelig også åpenbart å bruke noen sexleketøy. Ryggproblemer trenger nemlig ikke å sette en demper på å eksperimentere med og være nysgjerrige på morsomme og spennende produkter som kan ta den seksuelle opplevelsen til et nytt nivå.
For eksempel kan det være en parvibrator som du kan ha med i sengen eller i det offentlige rom når du vil gjøre det hele litt ekstra pirrende. Du kan også prøve en vibrerende penisring, som kan være til stor fordel for begge parter i flere av de nevnte sexposisjonene som er bra for ryggen. Det finnes mange alternativ, og det handler om å være litt kreativ og vurdere hvordan du kan innlemme de forskjellige sexleketøyene, slik at det tilfører opplevelsen noe og ikke blir et hinder i forhold til ryggproblemene.