Gummihatt, regnfrakk, pølseskinn, dong, eller rett og slett bare kondomer. Kjært barn har mange navn, og dette gjelder naturligvis også for kondomer. Sitter du akkurat nå og grubler på en masse spørsmål om kondomer, har du kommet til rett sted. I dette blogginnlegget finner du nemlig den ultimate guiden til kondomer.
Du finner svar på alt fra hvor sikre kondomer er som prevensjonsmiddel, hvordan kondomet ble oppfunnet, hvilke typer det finnes å velge mellom, og hva de koster. Dykk ned i den store guiden, og finn svarene du mangler.
Oversikt over innhold:
Kondomer som prevensjonsmiddel
Historien om kondomet
Ikke la deg lure av overskriften. Det er faktisk ikke en så kjedelig historie som det kan høres ut som, og det kan være smart å få med seg litt bakgrunnskunnskap om et av nordmennenes foretrukne prevensjonsmiddel. Kondomet har nemlig vært gjennom litt av en utvikling siden det så dagens lys i sin originale form for mer enn 5000 år siden.
Når ble kondomet oppfunnet?
Kondomet har mange år på baken, men de aller første kondomene hadde en litt annen form enn den vi kjenner i dag. I det gamle egypt brukte de kondomer allerede 1000 år før Kristus, men da i en variant laget i linstoff.
Den gangen lå fokuset i større grad på beskytte seg mot sykdommer, enn å unngå uønskede graviditeter, som det for mange gjør i dag.
Det var først på 1560-tallet at europeerne fikk øynene ordentlig opp for kondomet. Denne interessen kom i kjølevannet av at syfilis var brakt hjem fra Den nye verden. Den italienske legen Gabriello Fallopio har i boken “Om den franske sykdom” fra 1564 beskrevet hvordan bomullsstoff ble fuktet med spytt, og deretter drysset med kvikksølvsalt, for å sikre at mannen ikke ble smittet med syfilis under samleie. Hvor effektiv den preventive effekten var kan diskuteres, da sæd enkelt trenger igjennom bomull. Men først og fremst handlet det om å beskytte seg mot datidens aggressive sykdommer. Og så kan man jo spørre seg om kvikksølvsalt var særlig effektivt mot det, men det er en annen snakk.
Dyretarmer som kondomer?
En annen metode som også ble brukt, var å benytte innvoller og dyretarmer som kondomer. Slaktere og fiskere med forstand på innvoller var de første som fikk i oppgave å håndtere tarmene, men etterhvert ble fremstillingen mer spesialisert. Tarmene som skulle brukes som kondomer fikk en svovelbehandling, som skulle gjøre overflaten glattere.
Nå var interessen også steget for å bruke kondomet som et prevensjonsmiddel. Dermed åpnet det opp for en helt ny funksjon og marked, og den første, ordentlige kondomforretningen åpnet i London i 1750.
Kondomer sånn som vi kjenner dem
I 1855 så et kondom som begynner å ligne det vi kjenner det som i dag, dagens lys. Den amerikanske forskeren Charles Goodyear oppdaget nemlig at det var mulig å vulkanisere gummi. Det vil si å tilsette svovel til gummien under oppvarming, slik at den ble elastisk. Veien fra Goodyears kondom til den vi kjenner i dag er fremdeles lang, og heldigvis for det. Denne versjonen kan nemlig best sammenlignes med en sykkelslange, og kan umulig ha vært behagelig å bruke.
«Denne versjonen kan nemlig best sammenlignes med en sykkelslange.»
Først i 1929 finner et amerikansk gummifirma opp de første, ordentlige kondomene som vi kjenner dem. Nå er de laget av lateks frem for gummi, noe som gjør det mulig å lage dem under 1 mm tykke. I tillegg bidro lateksen til at kondomet ble mye mer fleksibelt, sånn at de kunne strekkes opp til en størrelse som var opp til 8 ganger så stor.
Så skulle du møte en mann som påstår at det ikke finnes kondomer som passer til ham, så lyver han…
Når kondomet til Norge?
Ingen kan si presis når kondomet kom til Norge, men det er stor sannsynlighet for at den har vært her i like lang tid som de andre stedene i Europa.
I mellomkrigstiden var det lov å selge prevensjonsmidler som kondomer og pessar i Norge, men forbudt å opplyse om bruken av dem. Dette førte til at flere barn ble født med syfilis, fordi opplysning om at kondomer også kunne forhindre smittespredning også gikk tapt i dette forbudet. Etter at forbudet opphørte, ble kondomet dog raskt en av de mest foretrukne prevensjonsmidlene, som både kunne beskytte mot seksuelt overførte sykdommer og mot uønskede graviditeter.
Kalde fakta om kondomer
Når vi nå har blitt litt klokere på hvordan kondomene ble til, skal vi ta en titt på noen av de tingene folk flest lurer på om kondomer. Hva er de f.eks. laget av? Og kan de egentlig bli for gamle? Dette er noe av det vi vil kikke på i neste avsnitt.
Hva er kondomer laget av?
En annen fordel ved lateks er at det kan bli utrolig tynt, og at det derfor er mulig å lage meget tynne kondomer, uten at dette går på bekostning av kvaliteten og sikkerheten. Dette gjør også at latekskondomer er det foretrukne valget for deg som vil ha en ekstra realistisk følelse, fordi det bokstavelig talt er under én millimeter mellom dere.
De aller fleste latekskondomer du kan kjøpe i dag, har en tykkelse på 0,06 mm, mens de tynneste variantene går enda lenger ned i tykkelse.
Kondomer kan også være laget av andre materialer enn lateks. Det finnes folk som er allergiske for lateks, som naturligvis foretrekker andre varianter som er helt fri for det naturlige gummiet. Og faktisk finnes det fremdeles kondomer som er laget av dyretarmer eller andre former for membraner som stammer fra dyr. Men de fleste foretrekker fremdeles varianten utvunnet av gummi.
Kan kondomer bli for gamle?
Det korte svaret, er ja. Kondomer kan faktisk bli for gamle. Det er også derfor produsenten stempler en utløpsdato på kondompakkene, selv om det ikke handler om å bli gammelt og fordrervet på samme måter som for eksempel matvarer blir.
Det som skjer når et kondom blir for gammelt, er at den mister sin elastisitet, fordi gummien ikke er fleksibelt på samme måte. Når kondomet mister sin elastisitet, betyr det både at det kan bli vanskeligere å tre på penis, eller at det sprekker når du forsøker tre det på. Eller enda verre – når du har sex med partneren din. Og når det gjør det, mister den selvfølgelig både den preventive virkningen, og beskyttelsen mot seksuelt overførbare sykdommer.
Hvor mange bruker kondomer?
Faktisk er det kun 17% av oss som har kondomet som sitt foretrukne prevensjonsmiddel, i følge tall fra RFSU.
Kikker man på Sinfuls salgsstatistikker, kan man fristes til å tro at de faktiske tall forholder seg noe annerledes. Kondomer er nemlig noe av det vi selger aller aller mest av. Særlig Sinful Regular Kondomer 100 stk, er et av vores aller mest solgte produkter.
Ser man på en annen statistikk, ser det ut som at det ikke er like mange som bruker kondomer i dag, som det var for 30 år siden. Hva dette skyldes, er ikke lett å si, men kanskje henger det sammen med det store fokus det var på HIV og AIDS på 1980- og 1990-tallet, og hvordan kondomer kunne brukes til å beskytte seg mot disse sykdommene.
En annen ting det kan henge sammen med, er at vi i dag har en masse andre prevensjonsmidler å velge mellom, som noen vil si er enklere i bruk, og som gir bortimot den samme beskyttelsen mot graviditet. Men når det kommer til beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer, er kondomet dog uovertruffen.
En annen trend vi kan se, er at spesielt veganske kondomer har blitt utrolig populære. Dette henger kanskje sammen med at det generelt er et økt fokus på forbruk og miljøvennlighet, og at flere og flere ønsker å velge alternativer som er mer miljøvennlige.
«Spesielt veganske kondomer har blitt utrolig populære.»
Hos Sinful støtter vi 100% opp om denne trenden, og vi spår at veganske kondomer kun blir mer populære i fremtiden.
Når selges det flest kondomer?
Når vi ser inn i våre egne salgstall, står det tydelig frem hvilke tidspunkt på året det blir solgt absolutt flest kondomer: om sommeren, og på Black Friday. Black Friday er det opplagte tidspunktet å fylle nattbordsskuffen opp, når det allikevel er gode tilbud.
Når det gjelder sommermånedene, gjør den deilige sommervarmen og de lettkledde kroppene folk ekstra oppstemte, også på den seksuelle måten. Det varme været har også en annen effekt: den får blodet til å pumpe litt ekstra rundt i kroppen, og dermed også kjønnsorganene. Derfor er det mange som nyter å være litt ekstra gode med hverandre i denne perioden.
Det er også i sommermånedene de fleste festivaler blir arrangert, og skal man ha sex med en man kun har kjent i noen få dager eller timer, er det er virkelig god idé å beskytte seg mot både det ene og det andre.
Kondomer som prevensjonsmiddel
Vi kan ikke snakke om kondomer uten å nevne den preventive effekten de også har. Som tidligere nevnt, viser RFSU’s tall til at kun 17% av oss sverger til kondomer som foretrukket prevensjonsmiddel.
Men hva er det som gjør at kondomet ikke er så populært som prevensjonsmiddel? Mange menn hevder at kondomer nedsetter følsomheten i penis under sex, og at de derfor ikke nyter sex i like stor grad som de ville uten en kondom på.
«Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter deg mot sykdommer som HIV og klamydia»
Heldigvis finnes det utrolig mange gode kondomvarianter i dag, også dem som er så tynne at de kjennes ut som next to nothing. Men vi kommer ikke vekk fra det faktum, at kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter deg mot sykdommer som HIV og klamydia, så kondomet bør være selvskreven når du skal dyrke sex med en person du ikke kjenner sykdomshistorikken til.
Hvor sikre er kondomer?
Kondomer er et av de sikreste prevensjonsmidlene som finnes på markedet. Hvis du bruker det korrekt, er sikkerheten på hele 97%.
Det betyr at det kun er 3% sjanse for å bli gravid når du dyrker sex med partneren din.
De siste 3% handler om at kondomet kan sprekke under bruk, men sjansen øker i takt med at kondomet blir gammelt, eller hvis man bruker en størrelse som ikke passer penisstørrelsen.
Kan man bli gravid når man bruker kondom?
Siden kondomer er 97% sikkert, er det en veldig liten risiko for at man blir gravid når man bruker et kondom. Fordi risikoen er så liten, anbefales det å bruke kondom som prevensjonsmiddel om man vil unngå å bli gravid.
Kondomet sprakk, hva skal jeg gjøre?
Står du i en situasjon hvor kondomet har sprukket under bruk, er der dessverre ikke så mye du kan gjøre. Hvis du vil være helt sikker på at det ikke fører til en uønsket graviditet, anbefales det at du får tak i noe som kalles nødprevensjon.
«Angrepiller bør kun brukes i nødstilfeller.»
Nødprevensjon, eller «angrepille», får du kjøpt reseptfritt på apoteket, og skal tas innen 72 timer etter at det ubeskyttede samleiet har funnet sted. Angrepiller kan ikke sammenlignes med alminnelig prevensjon, og bør kun brukes i nødssituasjoner hvor ens egentlige prevensjonsmiddel ikke har beskyttet deg tilstrekkelig, eller hvis man har blitt utsatt for overgrep.
Det kan være i situasjoner hvor du oppdager at du har glemt å ta en p-pille, eller hvis kondomet har sprukket. Opplever du at kondomet har sprunget når du har hatt sex med en partner du ikke kjenner, bør du i tillegg teste deg for seksuelt overførbare sykdommer.
Sånn gjør du
Nå vet du både et og annet om kondomets historie, hvordan og hva det beskytter deg mot, og noen korte fakta om gummihetten. I det følgende skal du få vite mer om hvordan du skal bruke en kondom, og hvordan du finner det helt riktige kondomet og størrelsen som dekker ditt behov.
Hvilken størrelse skal jeg ha?
Det aller første du skal finne ut, er hvilken størrelse du trenger. Det finnes utrolig mange muligheter å velge mellom, og det absolutt viktigste er å være realistisk på penisstørrelsen.
«Det er ikke akkurat i dette tilfellet du skal lyve på deg et par ekstra centimeter.»
Det betyr at det altså ikke er akkurat i dette tilfellet du skal lyve på deg et par ekstra centimeter. Det er viktig at kondomet sitter som det skal på penis, det vil si stramt, men ikke for stramt, når penis er erigert. Sitter det for stramt, kan det lett rulle av under samleie. Sitter det for løst, er det også risiko for at det detter av, eller flytter seg sånn at den ikke yter den optimale beskyttelsen.
For å finne den rette størrelsen, kan det være en god idé å bestille en pakke som inneholder forskjellige størrelser, sånn at du kan prøve litt forskjellig og finne en som passer ditt utstyr. Du kan også få en god peilepinn ved å lese produktbeskrivelsene under hvert enkelt produkt i shoppen vår nøye, hvor det står beskrevet hvilken lengde og bredde kondomet passer til.
Det finnes også en type kondomer, My Size Kondomer, som gir deg et detaljert måleskjema og beskriver nøyaktig hvordan du skal måle penis for å få det mest korrekte resultat. Etter at du har målt, kan du overføre resultatet til My Size’s kondomstørrelser, sånn at du kan få bestilt den helt rette størrelse hjem.
Hvordan setter man på en kondom?
Hvordan du setter en kondom korrekt på, kan være en hel vitenskap i seg selv. Vi husker vel alle hvordan det var å sitte i klasserommet på ungdomsskolen med svett panne og skjelvende hender, mens man skulle forsøke å få kondomet på en banan mens man hadde latterkrampe. Det var selvfølgelig i tillegg utrolig pinlig. Og faktum er at det altså er ganske langt mellom en banan og en penis.
Det første man skal gjøre, er å pakke ut kondomet. Det er viktig at du ikke bruker hverken tenner eller andre skarpe objekter, da dette kan gi hull i kondomet. Når du har fått ut kondomet, tar du tak i den lille tuppen på kondomet med to fingre, og ruller kondomet ned over penishodet og videre ned til penisroten.
Når kondomet sitter som den skal, vil tuppen samle opp sæden når mannen har ejakulert. Det er viktig at kondomet tas på penis før samleiet, og blir på under hele samleiet. Dette er fordi det også frigis noen væsker før sædavgang, som også inneholder sæd, og som du dermed kan bli gravid av. Og når det gjelder seksuelt overførbare sykdommer, beskytter kondomet naturlig nok kun når det er på.
Etter sædavgang, tar man tak rundt penisroten, og holder kondomet på plass mens penis trekkes ut av vagina. Sånn unngår du at kondomet ruller av når du trekker penis ut, og at det dermed kan komme sæd ut av kondomet. Når penis er helt ute, kan du forsiktig trekke kondomet av, og binde en knute om den, sånn at sæden forblir inne i kondomet. Deretter kastes det brukte kondomet i restavfallet.
Når brukes et kondom?
Kanskje er det naturlig, men et kondom brukes altså når man skal ha samleie. Det kan både være analt eller vaginalt. Selv om man kun har analt samleie, skal du allikevel bruke kondom, fordi du fremdeles skal beskytte deg mot seksuelt overførbare sykdommer, som også smitter ved ubeskyttet analt samleie.
«For kvinner kan det f.eks. være at man deler en dildo med ens partner»
Men det er også andre tidspunkter hvor det kan være lurt å bruke et kondom. Det kan for eksempel være når du vil gi en blowjob til en partner, når du selv har munnsår eller herpes. Når du bruker en kondom når du gir eller mottar oralsex, er du sikret at man ikke smitter hverandre.
Det er også noen som velger å bruke kondomer når de bruker sexleketøy. For menn kan man for eksempel godt bruke kondomer sammen med et onaniprodukt, som f.eks. en pocket pussy som en Fleshlight, sånn at du slipper å rengjøre den hver gang.
For kvinner kan det f.eks. være at man deler en dildo med ens partner, hvor man ikke har lyst til å avbryte samleiet for å skulle rengjøre den. Det er nemlig en veldig god idé ikke å bruke den samme dildoen både analt og vaginalt uten først å gjøre den ren, eller altså den noe kjappere varianten: skifte kondom.
Kjøpe kondomer
Etter at vi nå har blitt mye klokere på hva kondomer er, og hvordan de skal brukes, beveger vi oss over til hvordan du kan få skaffet deg noen eksemplarer.
Hvor kan man kjøpe kondomer?
Du kan få kjøpt kondomer på utrolig mange forskjellige steder. De fleste matbutikker selger noen typer kondomer, og du kan typisk finne dem oppe ved kassen. Men matbutikkene har ofte ikke så mange å velge mellom. Vil du ha flere valgmuligheter, kan du besøke et apotek, som har ansatte som kan hjelpe deg med å finne riktig variant til ditt behov.
Hvis du ikke liker tanken på å troppe opp på et fysisk sted for å kjøpe kondomene du trenger, kan du naturligvis også kjøpe dem på nettet. Hos Sinful har vi et stort utvalg kondomer, som gjør det mulig å sitte i fred og ro og undersøke alle mulighetene som finnes før du treffer valget om hvilke du skal klikke hjem.
Hva koster kondomer?
Kondomer trenger ikke koste all verdens. Prisen på et kondom sier ikke nødvendigvis noe om kvaliteten på det, og det kan godt være de er dyrere fordi de kommer fra et spesielt merke, sånn at det egentlig er selve merket du betaler for, eller den fine emballasjen.
Sinful har vi mange forskjellige varianter du kan velge mellom, og du kan derfor finne kondomer helt ned til knappe 40 kroner for fire stk., og opp til 1095 kr for 500 stk.
Hvor gammel må man være for å kjøpe kondomer?
Selv om den seksuelle lavalder i Norge er 16 år, er det faktisk ingen aldersgrense for å kjøpe kondomer. Dette betyr at du altså ikke trenger å gjøre som supergruppa MARS som hevder de ikke bruker kondom, uansett hvor ung du er. Du kan i alle fall få lov til å kjøpe dem.
Hvor mange kondomer er der i en pakke?
Det er utrolig stor forskjell på hvor mange kondomer det er i hver enkelt pakke. Hos Sinful kan man få helt ned til fire i hver pakke, og helt opp til 500 stk.
De fleste er kanskje mest kjent med de klassiske 10-pakningene, som også er den vi oftest ser på hyllene i matbutikkene.
De smarte 10-pakningene er typisk pakket inn individuelt inn i en avlang pakke, som er enkel å putte i lomma. Kjøper du de store pakkene, med f.eks. 100 kondomer i, er de ofte pakket inn i en firkantet form.
Hvor kan man få gratis kondomer?
Du trenger faktisk ikke selv gå ut å investere i kondomer. Det finnes mange steder som deler ut gratis kondomer. Det nærmeste stedet er typisk hos legen din, hos helsesøsteren om du går på en skole, eller også enkelte steder på nettet. Å beskytte seg mot uønsket graviditet eller sykdommer, skal nemlig ikke være avhengig av økonomi.
Forskjellige typer kondomer
Når du har funnet ut hvilken størrelse du trenger, hvor mange du trenger, og hva de koster, gjelder det om å finne den rette varianten som både kan gi deg nytelse og beskyttelse samtidig.
Her forklarer vi kort om de ulike typer kondomer du kan finne hos Sinful.
Hvorfor finnes det forskjellige typer kondomer?
Det kan være du spør deg selv hvorfor det i det hele tatt finnes ulike typer kondomer. For det finnes utrolig mange forskjellige typer, og når det kommer til stykket, har de alle sammen det samme formål, nemlig å beskytte mot uønsket graviditet og sykdom.
«Grunnen til at det finnes så mange forskjellige varianter, er at ikke to peniser er like.»
Men den hovedsakelige grunnen til at det finnes så mange forskjellige varianter, er at ikke to peniser er like. Hvis man for eksempel ser på program som “Adam søker Eva”, vil man raskt kunne se at menn ser forskjellige ut, både i fasong, tykkelse, farge og størrelse. Derfor er det også viktig at alle menn har mulighet for å finne den kondomvarianten som passer dem best.
Ikke nok med at menn har forskjellige peniser, er det også stor forskjell på hva man liker og hva man har behov for. Noen trenger kondomer som hjelper dem mot for tidlig sædavgang, og andre foretrekker varianter uten lateks. I de neste avsnittet vil vi beskrive de ulike typene kondomer du kan finne hos Sinful.
Bedøvende kondomer
Den første kategorien vi skal dykke ned i, er bedøvende kondomer. Bedøvende kondomer kan betraktes som et hjelpemiddel som ikke kun beskytter deg mot sykdommer og uønsket graviditet, men også øker ens seksuelle utholdenhet, og dermed bidra til mer nytelse for både ham og henne. Den bedøvende effekten kommer av et tynt lag glidekrem inne i kondomet, som bedøver penis forsiktig. Det er helt ufarlig, og også noe man rolig kan bruke uten at det får konsekvenser annet enn de ønskelige.
Kondomer med smak
Hvis du vil ha en ekstra morsom opplevelse, er kondomer med smak en sikker vinner. Det er med på å gi en helt ny dimensjon til sexlivet og forspillet, fordi de smakfulle, eksotiske variantene gjør opplevelsen av oralsex til noe helt annet enn man er vant til.
Kondomer med smak er opplagt om man skal ha oralsex med en man ikke kjenner så godt, og dermed ikke kjenner sykdomshistorikken til, fordi det beskytter deg mot sykdommer, og smaker markant bedre enn vanlige kondomer.
Lateksfrie kondomer
Noen mennesker er dessverre så uheldige at de er allergiske mot lateks. Siden veldig mange kondomer lages av dette materialet, kan det være en utfordring å finne noen man faktisk tåler. Heldigvis finnes det lateksfrie kondomer, sånn at allergikere også kan ha deilige, seksuelle opplevelser uten allergiske reaksjoner.
De lateksfrie kondomene er ofte laget av polysoprene, som er et tynt og behagelig materiale. Og husk at det ikke kun er menn som kan være allergiske for lateks, så det kan være en god idé å spørre partneren din om han eller hun er allergisk før dere går i gang.
Spesialkondomer
Er du glad i litt ekstra stimulering, kan du teste spesialkondomer. Under denne kategorien finner du kondomer som på en eller annen måte er litt annerledes enn vanlige, glatte kondomer med vanlig glidekrem på. Ofte er det snakk om kondomer med riller, knopper, eller et eller annet mønster. Mønsteret som sitter på utsiden av kondomet stimulerer partneren din når du penetrerer ham eller henne.
Alminnelige kondomer
Som navnet tilsier, finnes det selvfølgelig helt normale alminnelige kondomer. Og med alminnelige, mener vi ingen smak, ingen riller, ingen bedøvende virkning. Simpelthen en helt normale kondomer med en glatt overflate, og med litt glidekrem på som er med til å gjøre påføringen litt mer smooth. I denne kategorien kan du finne kondomer fra kjente merker som Durex, RFSU, Skins og Pasante, og selvfølgelig også fra vårt eget merke, Sinfuls regular kondomer.
Små kondomer
Det er utrolig viktig at du får en kondom som passer. Derfor kan du selvfølgelig også få kondomer i små størrelser til peniser som er litt mindre enn gjennomsnittet. Små kondomer kan være nødvendig hvis man har en penis som er kortere enn gjennomsnittet, men også hvis ens penis er smal. Det er nemlig avgjørende for beskyttelsen og sikkerheten at kondomet sitter tett rundt penis, sånn at det ikke skjer uhell når du dyrker sex.
Store kondomer
Av samme grunn finnes det naturligvis også store kondomer. Det er også menn som har peniser som er større enn gjennomsnittet. Så uansett om det er en penis som er litt lenger eller litt tykkere enn gjennomsnittet, er det viktig at du får en kondom som passer. Hvis kondomet strammer for mye, risikerer den å gli av eller sprekke under samleie. Og om den ikke er lang nok, kan det også risikere at sæden renner ut av kondomet. Hos Sinful finner du selvfølgelig også kondomer for deg som er litt større enn gjennomsnittet.
Tynne kondomer
Liker du den helt virkelighetstro følelsen når du bruker en kondom? Da er tynne kondomer veien å gå. De tynne kondomene føles nesten som den ekte vare, samtidig som du får fordelene ved å være beskyttet. Selv om kondomene er tynnere enn normale kondomer, er de ikke mindre sikre enn andre kondomer.
Forskjellen ligger i at materialet naturligvis er tynnere, og at man derfor skal være litt mer forsiktig når man pakker det ut og trer det på. Når det først sitter som det skal, er det ingen forskjell på sikkerheten mellom tynne og normale kondomer. Tynne kondomer anbefales dog ikke hvis du skal dyrke analsex, fordi den økte friksjonen i anus gjør dem mer sårbare.
Billige kondomer
Det er ingen grunn til å blakke deg helt når du skal kjøpe kondomer. Hvis du bare trenger et helt normalt kondom til å gjøre jobben, er billige kondomer et utmerket valg. Du kan typisk kjøpe billige kondomer som en del av en større pakke, fordi det store antallet bidrar til å senke stykkprisen. Og da har du også sikret deg kondomer for en god stund.
Husk å bruke glidekrem sammen med kondomene
En ting du skal huske når du bruker kondomer under sex, er at det blir mye, mye morsommere når du bruker dem sammen med en glidekrem. Det gjelder for øvrig også om du har sex uten kondomer, eller om du leker med sexleketøy. Glidekrem gjør simpelthen at det hele glir litt lettere, og dermed også at man kjenner litt mer. Og det er jo ikke helt dårlig. Selv om mange kondomer har en liten mengde glidekrem smurt på inni pakken, er det ofte en god idé å supplere det med en kondomglidekrem.
Med kondomglidekrem menes glidekremer som er sikre å bruke sammen med kondomer, for det er det nemlig ikke alle glidekremer som er. Derfor er det viktig at du leser produktbeskrivelsen nøye før du går i gang, og ser om glidekremen er kondomsikker.
Det kan virke fristende å strekke seg etter massasjeoljen, matoljen eller babyoljen når lysten griper en. Men det er en dum idé. Selv om man skulle tro at olje får det hele til å gli litt lettere, har det den helt motsatte virkning. Kondomer og olje er ikke noe man skal bruke sammen, fordi oljen langsom oppløser kondomet, og dermed ryker sikkerheten selvfølgelig også. Da er en kondomsikker glidekrem er et mye bedre valg.
God fornøyelse!