Guides

10 GODE GRUNNER TIL Å HA MER SEX

Sex er bra for deg og parforholdet ditt. Det har du sikkert hørt før. Men hvor bra er det egentlig? Og hva er de største fordelene?

I gjennomsnitt har vi nordmenn sex én til to ganger i uka. Men som regel vil vi gjerne ha mer, og det er det faktisk mange gode grunner til. Sex kan nemlig gi ditt fysiske og mentale velvære et løft.

Hvis dere trenger å gi et lite løft til sexlivet, kan det hende dere må inkludere sexleketøy. Det er en veldig god start hvis dere synes det er vanskelig å komme i gang.

Fordeler ved å ha mer sex

Du har altså godt av å ha mer sex, men hvis du vite mer om hvorfor det er bra for deg, har vi tatt for oss 10 gode grunner til å ha mer sex nedenunder.

Psykiske fordeler

Det er flere følelsesmessige og psykiske fordeler ved å have sex, og disse henger nære sammen med vår generelle livskvalitet.

1. Bedre humør og lykkefølelse
Kroppen frigir en rekke kjemikalier når vi har sex som kan påvirke humøret vårt. Hjernen vår frigir blant annet hormonet endorfin som kan beskrives som kroppens egen humørmedisin. Endorfin reduserer følelser som irritasjon og depresjon, samtidig som det virker smertelindrende og avslappende.

Et annet hormon kalt oxytocin, også kjent som kjærlighetshormonet, frigis ved stimulering av brystvortene og annen seksuell aktivitet, og kan skape en følelse av ro, trygghet og tilfredshet. Det bidrar dessuten til å styrke den følelsesmessige tilknytningen mellom deg og partneren din.

Orgasmer fører til frigivelsen av flere hormoner, heriblant noradrenalin og dopamin, som blant annet påvirker humøret vårt og gir oss mer lyst. Hormonet prolaktin frigis også og sammen med endorfin gjør det oss trette – og derfor sover du som regel bedre etter en orgasme.

Les mer om hvordan du oppnår en klitorisorgasme i vår ultimate guide her!

Sex gjør deg lykkelig

2. Stresshåndtering

Hvis du føler deg stresset, er sex sikkert det siste du tenker på. Men det burde du faktisk, ettersom sex kan brukes som et verktøy til å håndtere stress bedre.

Kroppen skiller nemlig ut kortisol og adrenalin, som er kroppens naturlige kjemp- eller flykt-reaksjon, når vi er stresset. Disse hormonene kan gjøre at vi føler oss trøtte/utmattede, får høyt blodtrykk og mye annet.

Når du har sex, oversvømmes hjernen med massevis av stressreduserende hormoner som reduserer nivået av skadelige hormoner betraktelig, og denne effekten kan vare langt utover neste dag.

3. Bedre selvtillit
Det gir nesten seg selv at sex er godt for din følelsesmessige helse, men visste du at det også gir selvtilliten din et løft, og at det reduserer følelser som usikkerhet, dårlig selvbilde og dermed fører til generelt mer positiv holding til livet?

Fysiske fordeler

Selv om det er mange psykiske fordeler ved å ha sex, er sex i seg selv jo en form for fysisk aktivitet, og flere studier kobler sex sammen med bedre fysisk helse. Når du har sex i 30 minutter forbrenner du cirka 200 kalorier, hvilket jo er sunt i seg selv. Samtidig reduserer de hormonene som frigis spisetrangen din.

Det vil si at du både forbrenner kalorier samtidig som du spiser mindre etter sex. Det er det man kan kalle en vinn-vinn-situasjon. Nedenunder finner du flere fysiske fordeler ved å ha sex.

4. Bedre immunforsvar
Visste du at regelmessig sex kan gjøre deg bedre rustet mot sykdom? Det forutsetter selvfølgelig at du tar godt vare på deg selv og har sikker sex. Men hvis du gjør det, har økt seksuell aktivitet en positiv innvirkning på immunforsvaret ditt. Med andre ord: jo mer sex du har, desto færre forkjølelser får du.

Det høres jo mye morsommere ut enn å spise et eple om dagen 🙂

5. Mindre smerte
Flere undersøkelser har vist at sex kan redusere menstruasjonssmerter, kroniske ryggsmerter, og til og med smerte forbundet med migrene. I en tysk undersøkelse fra 2013 kunne 30% av de som led av klasehodepine og 60% av de som led av migrene, rapportere delvis eller fullstendig smertelindring når de hadde sex under et anfall.

Forskere har forklart dette med at hormonene som frigis under sex, heriblant endorfiner, blokkerer for stress og smerte, og at oxytocin-hormonet lindrer smerte.

Les vår guide med sexposisjoner for deg med dårlig rygg, slik at du trygt kan ha mer sex og lindre smertene uten frykt for å forårsake skade.

6. Godt for hjertet
Sex med en partner (dvs. ikke onani) er koblet sammen med en reduksjon av det systoliske blodtrykket – altså det maksimale trykket, i motsetning til det diastoliske, som er hviletrykket.

Ifølge en nesten 20 år lang engelsk undersøkelse, har menn som dyrker sex minst 2 ganger i uken 45% mindre sjanse for å utvikle hjerte- og karsykdommer, enn menn som kun har sex én gang i måneden eller sjeldnere.

En lignende undersøkelse fra 2016 viste at kvinner som kunne rapportere hyppig og ekstremt tilfredsstillende sex, hadde lavere sjanse for å få høyt blodtrykk. Du som kvinne kan, med andre ord, selv bidra til å forhindre utviklingen av hjerte- og karsykdommer senere i livet dersom du ofte har god sex med partneren din nå.

7. Godt for hjernen
Tidligere undersøkelser av rotters seksuelle atferd har vist at hyppig samleie kan knyttes til bedre kognitive evner samt utvikling av nye hjerneceller. Forskere har nå påvist samme resultater for mennesker.

En undersøkelse fra 2018 med over 6.000 testpersoner i en alder av 50 år og over, har likeledes vist at hvis du har hyppig sex, forbedrer det hjernes hukommelsesfunksjoner.

Fordeler for parforholdet

Hyppig sex er altså godt for både deg og partneren din, men det kan også styrke forholdet deres på flere måter.

8. Styrker relasjonen mellom dere
Regelmessig sex i et parforhold kan forbedre relasjonen mellom dere og føre dere nærmere hverandre. Par forblir oftere sammen når de kan uttrykke kjærligheten deres fysisk, og skilsmisseprosenten er vesentlig høyere for par som ikke kan/gjør det.

Fordelene dere får ved å ha sex oftere blir også større av de hormonene som kroppen frigir. Oxytocin bidrar, som tidligere nevnt, til å styrke den følelsesmessige tilknytningen mellom deg og partneren din, og verner dermed om intimiteten i forholdet.

9. Mer intimitet
Vil du ha mer hengivenhet og kjærlighet i livet ditt? Så ligg mer med partneren din! Når dere som par holder dere seksuelt aktive, blir også forholdet bedre. Dere vil oppleve at dere tar mer på hverandre, samtidig som den ikke-seksuelle dimensjonen også blir bedre og varmere, og dere vil dessuten i høyere grad respektere og ta hensyn til hverandre.

Disse fordelene kan dere også oppnå uten samleie. De øyeblikkene dere har sammen, som dere oppfatter som erotiske eller seksuelt opphissende, er nok til å få positive og varme følelser for hverandre.

10. Bedre sex
Er mer lik med bedre? Ja, det er det faktisk. Og hvis du noensinne har lurt på om sex kan bli så godt som det var i starten av forholdet deres, så er svaret også ja. Det kan til og med bli enda bedre, ettersom dere kjenner hverandre bedre nå, er mer modne og intime enn da dere først møtte hverandre. Men det kan selvfølgelig kreve litt jobb enn da dere hadde dere som kaniner i starten.

Men ta det helt med ro hvis de seksuelle driftene til partneren din ikke matcher dine egne. Det behøver ikke å være noe galt med hverken deg eller partneren din, og det er ikke nødvendigvis noe galt i forholdet deres. Dere er rett og slett bare forskjellige, og det er helt greit. Men selvom du og partneren din kanskje ikke er i rett humør på samme tid, så kan man alltid gi sex en sjanse og se hvor det tar dere – sålenge det føles behagelig for begge parter. For det er nemlig aller viktigst!

Sett krydder på (sex)tilværelsen

Hvis de seksuelle aktivitetene deres er blitt en smule ensformige, eller hvis lysten deres har utviklet seg i to forskjellige retninger, kan det hjelpe å flytte fokuset over på noe som ikke handler om deres individuelle prestasjoner i sengen.

Hvis dere bringer et eller flere sexleketøy inn i soverommet, flytter dere automatisk fokuset vekk fra dere selv og over på leketøyet. Dermed vil de intime stundene deres handle om felles lek med det nye krydderet.

 

Vi anbefaler å starte i det små med for eksempel et erotisk spill, eller et parleketøy som begge kan få glede av samtidig. Du kan lese om hvordan du introduserer sexleketøy for partneren din i denne guiden, samt få flere tips og triks til hvordan du får mest mulig ut av ditt nye leketøy.

 

God fornøyelse mellom laknene!

Les mer…

SLIK INTRODUSERER DU SEXLEKETØY I PARFORHOLDET
DEN ULTIMATE GUIDE TIL SEXSTILLINGER
NYBEGYNNERGUIDE TIL BDSM-UTSTYR
NYBEGYNNERGUIDE TIL ANALLEKETØY
WE-VIBE CHORUS – DEN PERFEKTE PARVIBRATOREN